Ujian Kehidupan

16 Jun

Sudah jatuh ditimpa tangga

Mungkin inilah frasa yang paling sesuai untuk menggambarkan keadaan seseorang yang dikunjungi masalah demi masalah.Tidak sempat selesai satu masalah,masalah yang lain pula datang.

Manusia sememangnya tidak akan dapat lari daripada dihinggap ujian dan mehnah selagi nyawa dikandung badan.Walhal jika matinya insan itu dalam keadaan su’ul khatimah (kesudahan yang buruk)(nauzubillah ),penderitaan yang dihadapinya adalah lebih hebat dan kekal.Ujian-ujian ini boleh hadir dalam pelbagai bentuk.Ujian kemiskinan,kematian orang tersayang,bencana-bencana walhal hidup senang juga merupakan ujian daripada Allah swt Tuhan Pencipta Alam.Sesuailah dengan firman Allah SWT:

Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah wujudnya orang-orang yang berjihad (yang berjuang dengan bersungguh-sungguh) di antara kamu,dan (belum lagi) nyata (wujudnya) orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangan)? “

Ali-Imran:142

Dapatlah disimpulkan antara syarat-syarat untuk masuk syurga adalah dengan menghadapi liku-liku ujian dengan bersungguh-sungguh.Setiap ujian yang hadir tandanya Allah sayang pada kita.Pernah sekali seorang sahabat nabi merasa tidak aman apabila dirinya hidup senang-lenang,takut-takut Allah tidak lagi sayang pada mereka.

Baru-baru ini,saya dikejutkan dengan satu berita yang mampu menggugat keikhlasan serta kejelasan saya pada jalan dakwah.Itu kata-kata seorang sahabat saya,dan pada fikiran saya ada benarnya.Walhal,saya sendiri membuat tafsiran bahawa ujian yang menimpa saya itu juga akan menggugat ukhwah diantara kami.Tetapi syukur,dengan jujurnya sahabat saya menjelaskan bahawa ukhwah yang dibina bukan kerana dunia tetapi kerana dakwah.Jadi payahlah alasan-alasan kecil dunia untuk meruntuhkan ikatan antara kami.Sesungguhnya segala kesyukuran haruslah dipanjatkan kepada Allah.

Sebenarnya,ujian itu indah.Mungkin selama ini kita terlalai dan terleka dengan kemewahan serta kesenangan hidup di dunia.Jadi kini tiba masanya untuk Allah jentik sedikit hati kita,menyedarkan daripada lamunan yang panjang.Mungkin juga sebelum ini Allah sudah lama mengetuk hati kita,minta dibuka untuk sinaran iman menyimbah masuk, cuma kita sahaja yang tidak sedar atau terlalai untuk menyambutnya.

Ujian juga mendekatkan diri pada Rabb dan   IlahNya.Melatih hati-hati yang selama ini angkuh dan sombong,lalai dan leka untuk tunduk sujud pada Allah.Memohon dan merayu supaya dipermudahkan hati-hati ini menempuh ujian daripada Allah.Semakin kuat Si Hamba merayu pada TuhanNya,semakin sayang TuhanNya pada Si Hamba.

Sayang Allah tidak seperti manusia.Malah kasih-sayang Allah melebihi kasihnya seorang ibu pada anaknya.Takut seorang hamba kepada Allah mendekatkan hamba dengan Allah. Tidak seperti takutnya pada manusia,jika boleh ingin lari jauhjauh daripada insan yang ditakutinya itu.

Pandanglah setiap musibah dan ujian yang Allah berikan sebagai sesuatu yang manis.Ambillah ia sebagai satu tarbiyyah daripada Allah iaitu sebagai satu pembelajaran berterusan selagi hayat dikandung badan.Moga-moga kita semua termasuk orang-orang yang tabah menghadapi ujian daripada Allah yang dijanjikan nikmat disyurga sebagaimana Firman Allah SWT,

“Pada hari itu banyak(pula) muka yang berseri-seri,merasa senang kerana usahanya (sendiri),(mereka) dalam syurga yang tinggi”  al-ghasiyyah : 8-10

Wallahualam

Advertisements

2 Responses to “Ujian Kehidupan”

  1. nazihah July 1, 2008 at 7:20 am #

    alhamdulillah, ana suka tulisan ni…..menyentuh hati ana. keikhlasan dalam tulisan mampu meleburkan kejahilan diri ini….masyaAllah.

  2. mukminahmujahidah July 2, 2008 at 6:11 am #

    alhamdulillah…

Ingin berkongsi? Luahkan.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: